Hoffmann Rózsának sikerült. Megcsinálta.

Az új pedagógus életpályamodell azzal a céllal jött létre, hogy a lehetőségek szerint vonzóvá tegye a pályát a fiatalok számára – a következő évtizedben a pedagógusok több, mint harmada eléri a nyugdíjkorhatárt, - ugyanakkor a lehető legkisebb költséget jelentse a költségvetésnek, ami az oktatásból hagyományosan sokkal inkább kivenni szeret, mint betenni. A FIDESZ három éve alatt is folyamatosan ez történt.

Sikerült a feladatot eminens diák módjára teljesíteni. A pályájuk vége felé járó, 30-35 éve dolgozó pedagógusok most szembesülnek a ténnyel, hogy számukra az új életpálya tökéletes kilátástalanságot, több munkát, és semmivel sem több – esetenként még kevesebb – bért hoz. Jövőképük pedig a pár éve tanítókéval megegyező Pedagógus I besorolás és az azzal járó bér a nyugdíjazásukig.

A hazug és szemforgató politika azzal eteti a népet, hogy milyen jelentős módon javult a pedagógusok helyzete az új törvénnyel. Ezzel szemben az, aki 3 évtizede a pályán dolgozik, szerzett két-három diplomát, többször 120 óra továbbképzésen vett részt, munkáját tanácsos vagy főtanácsos címmel ismerték el, diákönkormányzatot vezet, minőségi munkájáért pótlékot kapott, most mindezektől elesik, besorolása pontosan ugyanaz, mint azé, aki 5 éve van a pályán, egy tanári szakot végzett, továbbképzésen nem vett részt. Illetve a különbség az, hogy utóbbi kolléga minősítési eljárás keretében nagy valószínűséggel 8 év múlva a magasabb Pedagógus II kategóriába lép, míg kevésbé szerencsés korosabb pályatársa a Pedagógus I-ből megy nyugdíjba. (Nyugdíját már nettó béréből számolva, nem úgy, mint Hoffmann Rózsának!)

A gyakorlatban tehát arról van szó, hogy kecsegtető jövőképet kell nyújtani a fiataloknak, az öregeken meg amennyire lehet, spórolni kell. Ők már úgyse fogják otthagyni a pályát. Ez a cinikus, álszent és hazug propaganda valódi háttere. Belőlünk, öregekből pedig megemelt kötelező óraszámmal, munkaidő növeléssel kell kipréselni a szuszt is – sokszor az eddiginél kevesebb bérért. Embertelen kormányzati logika ez. Hoffmann Rózsa sikeresen elkészítette házi feladatát. Bizonyára piros (vörös) csillagot fog kapni érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr95521506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása